להורדת תקציר מנהלים הקליקו כאן
האם אתם מודאגים מהאפשרות שבינה מלאכותית ורובוטים יגנבו לכם את העבודה?
מחקר חדש של ד"ר אור כהן רביב ועומר מנור, מגלה שקבוצות מסוימות בחברה הישראלית נמצאות בסיכון גבוה יותר מאחרות לאבד את משרותיהן לבינה המלאכותית.
מי נמצא בסיכון?
- אחד מ-4 אנשים עוסק במשרות שעתידות להתייתר – כלומר נמצא בסיכון גבוה שמשרתו תעבור אוטומציה. כמעט שליש הם בעלי משרה בסיכון בינוני להתייתר. מעל 40% משוק העבודה הישראלי עוסקים במשרות שאנו מכנים אותן "משרות מוגנות" כלומר בהסתברות נמוכה לעבור אוטומציה.
- בחלוקה לפי ענפים כלכליים, הענפים הבאים מצויים בסיכון גבוה לעבור אוטומציה: מסחר סיטונאי, שירותי דואר ובלדרות, חקלאות, ייעור ודיג, הובלה יבשתית והובלה באמצעות קווי צינורות, שירותי ניהול ותמיכה למשרדים, איסוף, טיפול וסילוק של אשפה ופסולת, ועוד.
- עובדים מקבוצות מיעוט בחברה הישראלית: יהודים דתיים/מסורתיים, ערבים, עובדים עם מוגבלויות וכן עובדים בעלי השכלה נמוכה. כל אלו נמצאים בסיכון גבוה יותר לאבד את עבודתם.
- העובדים בסכנה הגבוהה ביותר : גברים ערבים, מכיוון שאלו עוסקים בשיעור גבוהה בעבודות "צווארון כחול" (כמו בנייה).
- נשים וגברים חילונים: למרבה ההפתעה, לא נמצא הבדל מובהק בסיכון בין גברים לנשים, וגם לא בין גברים חילונים לגברים חרדים.
מה אפשר לעשות?
במאמר אנחנו דנים בהרחבה על צעדי מדיניות בהולים שמערכות ממשלתיות חייבות לאמץ, כדי להתגבר על אתגרי עולם העבודה החדש, שהוא כבר כאן!
אנו ממליצים על כיווני עבודה וחקיקה שכדאי שיאומצו בהקדם האפשרי על ידי משרד התעסוקה, העבודה, משרד האוצר והכלכלה ומשרד החינוך.
טוב יהיה אם גורמי מפתח אלו יעבדו יחד עם גורם מתכלל שינהל את האירוע ויתווך ביניהם, כדי להכשיר מחדש עובדים בסיכון גבוה שהמשרות שלהם יעברו אוטומציה, ובמקביל להגן עליהם כלכלית עד שזה יקרה. למשל, דרך הכנסה בסיסית אוניברסלית.
בה בעת, אנו ממליצים שמשרד החינוך יישם תוכניות לפיתוח של 'אוריינות של בינה מלאכותית' בקרב תלמידים כבר מביה"ס היסודי. זאת כדי להכשיר את עובדי העתיד במדינת ישראל שיהיו רלוונטיים לשוק העבודה המשתנה.
למשרד החינוך יש תוכניות לימוד יוצאות מגדר הרגיל בתחום הרובוטיקה, חשיבה מחשובית וכתיבת קוד לגילאי ביה"ס, אך הן לא בגדר תוכניות חובה.
זו דוגמא לכלי קיים שאם קצת משאבים יכול לשנות דרמטית את רמת האוריינות בינה מלאכותית של ילדים מגיל צעיר.